Talmácsi Gábor – a magyar motorsport utánpótlás élő példaképe!

Talmácsi Gábor – a magyar motorsport utánpótlás élő példaképe!

motojunior
2018. 02. 28.

Aki 2007-ben látta Talmácsi Gábor karrierjének csúcspontját tudja, hogy november elejével fontos dátum közeledik: az első magyar világbajnoki cím megszerzésének tizedik évfordulója.

A Talmácsi Ringen motorozó és versenyző gyermekek – és a motorsportban dolgozó emberek – számára példaértékű a teljesítmény, amit Gábor 2007-ben elért. Sikeréhez a tudás és kimagasló teljesítmény mellett olyan csapat és család kellett, mely minden esetben rendíthetetlenül állt a háta mögött.

A Ring növendékeinek fejlesztése során ezért folyamatosan szem előtt tartják az összetartást: hogy a csapattagok ne egyéni játékosként vívják meg csatáikat hanem igazi egységként, a „mindenki egyért, egy mindenkiért” elvét követve. A tanítványok mentális és fizikai felkészítése során Gábor tanácsait és szakmai tudását folyamatosan építik be a képzési programba, és kiemelten kezelik a versenyzőképzést is. Ami az idei versenyszezont illeti, a Talmácsi Ringen bővítették a versenyzői bázist – hiszen utánpótlás nélkül nincsen magyar motorsport –, és mivel hisznek a csapat egyedülálló képességeiben, ezért világbajnoki eredményt generáló metodika mentén végzik az egész éves munkát.

A tagok a felkészítés végén készen állnak akár egy bajnokságban való helytállásra is. A kölcsönös bizalom kialakítása elsődleges szempont – ennek fontossága bebizonyosodott a legutóbbi versenyhétvégén is, Szlovákiában. A nebulók “a kockás zászlóig húzták a gázt” – néha egy kis csúszással a vizes aszfaltnak, szakadó esőnek és sárnak köszönhetően.

A kezdeti ijedtség és rémület után az első versenyét váró Újvári Dóra és Csiga Zsombor izgalommal telve álltak rajthoz, majd teljesítették a megmérettetést. Papp Kevin és Beke Simon rutinját is megingatta az embert próbáló időjárás. Kevin jól versenyzett és simán célba ért, Simonnak viszont a bajnoki pontállásban való előnynövelése is nyomta a vállát. Végül az összeszedett és precíz motorozás a dobogó harmadik fokára repítette, így megtartotta és még növelte is előnyét az összetett második helyen.


A hétvége kiválóan tükrözte mindazt, amit az oktatók és tanulóik csapatként el tudnak érni: a „Talmácsi versenyzők” büszkék lehetnek magukra, mert olyan helyzetben álltak helyt, amivel eddig még nem volt dolguk – vagy csak nagyon kevésszer.

„Nem titkolt célunk, hogy azért dolgozunk: Magyarországnak legyen még világbajnoka a motorsportban. Az út ugyan hosszú és göröngyös, de nem számít milyen az út, ha menni kell! Ha közösen hiszünk a csapatban, mindent el tudunk érni, nincs lehetetlen!”– vallják az oktatók.

Talmácsi Gábor már átélte, milyen a világ legjobbjának lenni – ki tudná hát jobban átadni a megszerzett tudást és taktikai elemeket, mint Ő?! Már csak ezért sincs elérhetetlen cél!

Aki 2007-ben akár csak egy futamot látott tudja, milyen érzés azt hallani, hogy „Go Talma Go!”, a Talmácsi Ringen – és a Motor & Verda szerkesztőségében – pedig rendületlenül hiszik, hogy zúg majd még a tömeg egy magyar versenyző nevétől a világbajnokságon!